A faktorálás jelentése

 A faktor√°l√°s (halasztott fizet√©sŇĪ sz√°mla-, vagy egy√©b k√∂vetel√©sek fizet√©si esed√©kess√©g elŇĎtti megv√°s√°rl√°sa √©s ezzel likvidit√°s √©s egy sor elŇĎny√∂s szolg√°ltat√°s ny√ļjt√°sa) hossz√ļ m√ļltra visszatekintŇĎ p√©nz√ľgyi mŇĪvelet, ami az √ľzleti √©let fejlŇĎd√©s√©vel √∂sszhangban, idŇĎrŇĎl-idŇĎre n√©mileg √°talakul, √©s a gazdas√°gi √©let szereplŇĎinek ig√©nyeihez igazodva korszerŇĪ form√°ban √ļjra √©s √ļjra felbukkan. Napjainkban ism√©t vir√°gkor√°t √©li. Az 1950-es √©vekben az Egyes√ľlt √Āllamokban ‚Äúfedezt√©k fel‚ÄĚ ism√©t, majd elterjedt Eur√≥p√°ban is.
A rendszerv√°lt√°st k√∂vetŇĎen Kelet-Eur√≥p√°ban is megjelentek a faktorc√©gek, de Magyarorsz√°gon a szolg√°ltat√°s csak a 90-es √©vek v√©g√©n indult jelentŇĎs fejlŇĎd√©snek.

A faktoringra sokf√©le ‚Äď tartalmilag egym√°shoz k√∂zel√°ll√≥, de hangs√ļlyaiban elt√©rŇĎ - fogalmi meghat√°roz√°s l√©tezik. A nemzetk√∂zileg legelterjedtebb megfogalmaz√°s a k√∂vetkezŇĎk√©ppen ragadja meg a faktoring tartalmi elemeit:

A faktoring egy jellemzŇĎen keretjellegŇĪ meg√°llapod√°s a faktor √©s √°rut, szolg√°ltat√°st halasztott fizet√©ssel √©rt√©kes√≠tŇĎ sz√°ll√≠t√≥, vagy halasztott fizet√©ssel fizetendŇĎ k√∂vetel√©s jogosultja (elad√≥) k√∂z√∂tt, amely az al√°bbiakra terjed ki:

 • A faktor megv√°s√°rolja a sz√°ll√≠t√≥/elad√≥ sz√°mlak√∂vetel√©s√©t vagy egy√©b k√∂vetel√©s√©t azonnali fizet√©s vagy azonnali r√©szfizet√©s √©s a k√∂telezett teljes√≠t√©sekor elsz√°mol√°si k√∂telezetts√©g mellett.
   
 • Nyilv√°ntartja √©s kezeli a k√∂vetel√©seket,
   
 • Beszedi a k√∂vetel√©seket, illetve a faktoring meg√°llapod√°sban meghat√°rozottak szerinti behajt√°si tev√©kenys√©get v√©gez.
   
 • V√©delmet ny√ļjt az ad√≥sok fizet√©si k√©sedelme, mulaszt√°sa ellen.

A faktor√°l√≥ c√©g (a faktor) a megv√°s√°rolt belf√∂ldi vagy export √°rusz√°ll√≠t√°s√°b√≥l sz√°rmaz√≥, r√∂vid lej√°rat√ļ vevŇĎk√∂vetel√©s jelentŇĎs r√©sz√©t, √°ltal√°ban 80 sz√°zal√©k√°t azonnal ki is fizeti. Ez√©rt ez a finansz√≠roz√°si forma elsŇĎsorban a korl√°tozottabb p√©nzeszk√∂z√∂kkel rendelkezŇĎ, kis- √©s k√∂zepes besz√°ll√≠t√≥ v√°llalkoz√°soknak jelent j√≥l haszn√°lhat√≥ p√©nz√ľgyi szolg√°ltat√°st, mert a szok√°sos 30, 60, esetleg 90 napos fizet√©si hat√°ridŇĎ helyett, azonnal p√©nzhez jutnak.
A faktor√°l√°ssal √©lŇĎ v√°llalkoz√°sok forg√≥eszk√∂z-finansz√≠roz√°si lehetŇĎs√©gei l√°tv√°nyosan javulnak, hiszen a faktor √°ltal kifizetett p√©nzbŇĎl √ļjra ind√≠that√≥ a termel√©si vagy szolg√°ltat√°si folyamat. A k√∂vetel√©s beszed√©s√©rŇĎl pedig a k√∂vetel√©s √ļj tulajdonosa, a faktorh√°z gondoskodik.

A faktor√°l√°s lehet egyszeri, alkalmi √ľgylet, de a faktor√°l√°s l√©nyege √©ppen a folyamatoss√°g, mert az teszi lehetŇĎv√©, hogy a likvidit√°si helyzet optim√°lis szinten alakuljon. Ez√©rt, a szok√°s az, hogy a faktor√°ltat√≥ √©s a faktorh√°z hosszabb idŇĎre sz√≥l√≥ keretszerzŇĎd√©st k√∂tnek. A felt√©telek mindig a szolg√°ltat√°st ig√©nybevevŇĎ c√©g arculat√°hoz igazodnak, figyelembe v√©ve annak termel√©si, szolg√°ltat√°si √©s sz√°ll√≠t√°si saj√°toss√°gait. √ćgy k√©pesek l√©trej√∂nni olyan tart√≥s egy√ľttmŇĪk√∂d√©sek faktor√°ltat√≥ √©s faktor k√∂z√∂tt, amelyek hozz√°seg√≠tik a v√°llalkoz√°sokat potenci√°lis n√∂veked√©si lehetŇĎs√©g√ľk kihaszn√°l√°s√°hoz, realiz√°l√°s√°hoz.

Felmer√ľl a k√©rd√©s, hogy mi√©rt elŇĎlegezi meg a faktor egy likvidit√°si gondokkal k√ľszk√∂dŇĎ kis- vagy k√∂z√©pm√©retŇĪ v√°llalat sz√°mlak√∂vetel√©s√©t, az esetek t√∂bbs√©g√©ben olyan v√°llalkoz√°s√©t, amely egy bankt√≥l csak komoly biztos√≠t√©kok bemutat√°sa mellett, vagy akkor sem kaphatna hitelt?

A v√°lasz igen egyszerŇĪ: A faktor sz√°m√°ra nem elsŇĎsorban az elad√≥, hanem ink√°bb a vevŇĎ p√©nz√ľgyi megb√≠zhat√≥s√°ga a l√©nyeges, hiszen a megv√°s√°rolt sz√°mlak√∂vetel√©s ellen√©rt√©k√©t a vevŇĎtŇĎl kell megkapnia. Ez√©rt az √ľgylet l√©trej√∂tte elsŇĎsorban att√≥l f√ľgg, hogy ki a vevŇĎ, hiszen a faktor kock√°zata a vevŇĎn√©l van, mert ŇĎ az ad√≥s. EbbŇĎl ad√≥dik, hogy a faktor√°l√°s √ľgymenet√©ben kiemelt szerepe van a vevŇĎ minŇĎs√≠t√©s√©nek, bonit√°s vizsg√°lat√°nak. Ha a vevŇĎ j√≥ minŇĎs√≠t√©st kap, az √ľgyf√©l ‚Äďa szok√°sos 4-8 h√©t helyett-, ak√°r 48 √≥ra alatt hozz√°juthat a megv√°s√°rolt sz√°mla√©rt√©k jelentŇĎs r√©sz√©hez.

A sz√°mla ellen√©rt√©ke esed√©kess√©gkor a faktornak j√°r, hiszen √ľgyfele, az elad√≥ r√° engedm√©nyezte azt. Miut√°n a vevŇĎ fizetett, a faktorh√°z √©s a sz√°ll√≠t√≥ a marad√©k h√°nyaddal is elsz√°molnak.
 

  A faktoring szolgáltatás típusai

A faktor√°l√°snak, √©ppen rugalmas volta miatt, igen sokf√©le fajt√°ja l√©tezik. A Magyarorsz√°gon legelterjedtebb konstrukci√≥, az √ļgynevezett visszterhes faktoring. Ilyenkor a faktor k√©szp√©nz√©rt megv√°s√°rolja √ľgyfele sz√°ml√°it, de a vevŇĎ ad√≥ss√°g√°nak meghitelez√©s√©bŇĎl eredŇĎ kock√°zat az √ľgyf√©l√© marad. Ha teh√°t a vevŇĎ nem fizet, a faktor jogosult a sz√°ml√°t visszav√°s√°roltatni az √ľgyfel√©vel. A visszterhes faktoring k√ľl√∂n√∂sen az olyan kis- √©s k√∂z√©pv√°llalati √ľgyfelek sz√°m√°ra vonz√≥, amelyek likvidit√°si gondokkal k√ľzdenek, nem tudnak bankk√∂lcs√∂nh√∂z jutni, de az √°tlagosn√°l jobb minŇĎs√©gŇĪ vevŇĎik vannak.

A vissztehermentes faktoring eset√©n a faktor, a vevŇĎ √©s a sz√°ll√≠t√≥ mell√© az √ľgyletbe bel√©phet a hitelbiztos√≠t√≥ is. Ilyenkor a faktor m√°r csak a vevŇĎtŇĎl ig√©nyelheti a k√∂vetel√©s kiegyenl√≠t√©s√©t. Ha a vevŇĎ csŇĎd vagy fizet√©sk√©ptelens√©g eset√©n nem tud fizetni, a biztos√≠t√≥ 80 %-ban k√°rtalan√≠tja a faktorh√°zat. Ez a forma olyan kis- √©s k√∂z√©pv√°llalatok sz√°m√°ra √©rdekes, amelyek tudatosan igyekeznek meg√≥vni saj√°t tŇĎk√©j√ľket √©s elker√ľlni a felesleges kock√°zatokat.

A faktor √ľgylet t√∂rt√©nhet azonos orsz√°gon bel√ľl, ez a belf√∂ldi faktoring, de kapcsol√≥dhat a kivitelhez is. Ebben az esetben exportfaktoringr√≥l van sz√≥.

Az exportfaktoring √ļgy mŇĪk√∂dik, hogy az exportŇĎr keretmeg√°llapod√°st k√∂t egy belf√∂ldi faktorral a kivitel faktor√°l√°s√°ra. Az exportfaktor kapcsolatba l√©p a c√©lorsz√°gbeli szerzŇĎd√©ses partner√©vel, az √ļgynevezett importfaktorral √©s a megv√°s√°rolt vevŇĎk√∂vetel√©st tov√°bb engedm√©nyezi k√ľlf√∂ldi partner√©re. A belf√∂ldi √ľgyf√©l csak az exportfaktorral √°ll k√∂zvetlen szerzŇĎd√©ses kapcsolatban, az importfaktor pedig az exportfaktornak teljes√≠ti k√∂telezetts√©geit. A konstrukci√≥ l√©nyeges eleme a kock√°zatmegoszt√°s a k√©t faktorh√°z k√∂z√∂tt.

A k√ľl√∂nb√∂zŇĎ, egy√©b t√≠pus√ļ konstrukci√≥b√≥l √©rdemes m√©g megeml√≠teni a csendes faktoringot, aminek az a l√©nyege, hogy a vevŇĎ nem tud arr√≥l, hogy a sz√°ll√≠t√≥ eladta a faktornak a sz√°mlak√∂vetel√©st, a fizet√©st az elad√≥nak teljes√≠ti, aki az √∂sszeg egy r√©sz√©t tov√°bb√≠tja a faktornak.
 

  A faktor√°l√°s √°ra

√Āltal√°ban, √©s csak a nagys√°grend illusztr√°l√°sa c√©lj√°b√≥l, ha pl. a faktor√°l√°s futamideje 30 nap, a faktor√°l√°s k√∂lts√©ge a brutt√≥ sz√°mla√©rt√©k mintegy 0,3-2%-a. A k√∂lts√©g k√©t t√©nyezŇĎbŇĎl tevŇĎdik √∂ssze, a faktord√≠jb√≥l √©s a kamatb√≥l. A faktord√≠j a brutt√≥ sz√°mla√∂sszegre vet√≠tett fixd√≠j, a kamat pedig az elŇĎleg √©rt√©k√©re vet√≠tett √©ves kamatl√°b futamidŇĎre jut√≥ h√°nyada.  

Azt, hogy ez a k√∂lts√©g sok, vagy kev√©s, a k√∂vetkezŇĎk m√©rlegel√©se alapj√°n kell eld√∂nteni:

 • A faktor √∂sszetett szolg√°ltat√°st ny√ļjt: Ha hagyom√°nyos, teljes k√∂rŇĪ konstrukci√≥r√≥l van sz√≥, akkor megv√°s√°rolja a sz√°mlak√∂vetel√©st, kezeli az √ľgyf√©l k√∂vetel√©s√©t √©s ezzel k√∂nyvvezet√©si feladatokat is v√©gez, beszedi a sz√°mlak√∂vetel√©st, √©s futja az √ľzlet kock√°zat√°t. Ezeket a feladatokat a sz√°ll√≠t√≥ tulajdonk√©ppen kihelyezi a faktorhoz, aki a k√ľl√∂nf√©le tev√©kenys√©geket testre szabottan v√©gzi el a sz√°m√°ra. A v√°llalkoz√≥ nemcsak p√©nzhez jut, hanem sz√°mos adminisztr√°ci√≥s munka, sŇĎt a kinnlevŇĎs√©gek beszed√©s√©nek terhe is leker√ľl a v√°ll√°r√≥l.
   
 • A m√©rleg m√°sik oldal√°n a faktor√°l√≥ c√©g helyzete esik latba. Az tudni illik, hogy a v√°llalatnak van-e lehetŇĎs√©ge m√°sm√≥don megoldania cash flow probl√©m√°it az adott idŇĎszakra. Ig√©nybe tud-e venni foly√≥sz√°mlahitelt, √©s ha igen, milyen kamat mellett. Sz√ľks√©ge van-e folyamatos finansz√≠roz√°sra, ami a faktoring l√©nyege.

Mindenesetre azok a c√©gek, amelyek sikeresen t√ļljutottak az elsŇĎ √ľgymeneten, √©s belev√°gtak a konstrukci√≥ba, √ļgy √≠t√©lik meg, hogy a szolg√°ltat√°s √°ra, figyelembe v√©ve elŇĎnyeit, re√°lis. Azt hangs√ļlyozz√°k, hogy a faktoring r√©v√©n cs√∂kkennek a kinnlevŇĎs√©gek, n√∂vekszik az eszk√∂z√∂k forg√°si sebess√©ge, √©s a p√©nzbefoly√°s tervezhetŇĎv√© v√°lik. Az ily m√≥don felgyors√≠tott p√©nz√°raml√°s k√∂vetkezt√©ben pedig javul a c√©g likvidit√°sa is.
 

   

MagyarEnglish
A faktoringról általában